Bedrijfsovername, fusie, splitsing en samenwerking

Bij bedrijfsovernames, fusies, splitsingen en samenwerkingen tussen bedrijven is juridisch advies cruciaal. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent en voorkomt u discussies achteraf. De specialisten van Lexem helpen u bij het maken van de juiste afspraken.

Verschillende transacties bij bedrijfsovernames

Bij een bedrijfsovername kan er gekozen worden tussen een activa/passiva- of een aandelentransactie. Waar u voor kiest is erg afhankelijk van de situatie, want elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Een aandelentransactie is voor de verkoper doorgaans onbelast, terwijl de koper over eventuele meerwaarde, zoals stille reserves en goodwill, niet kan afschrijven. Bij een activatransactie wordt de verkoper wel belast en kan de koper meestal over de hogere waarde afschrijven.
Als de stille reserves hoog zijn wordt er in de praktijk veelal gekozen voor een aandelentransactie. Maar er kunnen fiscale redenen zijn om toch voor een activa/passivatransactie te kiezen, bijvoorbeeld vanwege verliescompensatie bij de koper of verkoper, of als er potentiële claims zijn bij de te verkopen vennootschap. De experts van Lexem helpen u bij het maken van de beste keuze.

Garanties

Garanties zijn essentiële onderdelen binnen overnamecontracten en kunnen uw positie aanzienlijk verbeteren. Omdat er veel variaties zijn, en deze goed omschreven of beoordeeld dienen te worden, is dit specialistisch maatwerk. De experts van Lexem kunnen u hier bijzonder goed mee ondersteunen.

Fusie en splitsing

Fuseren met een ander bedrijf wordt vooral gedaan vanwege synergie tussen de bedrijven. Maar fuseren is wel complex, want het betreft niet alleen de aandelen, maar ook activa, passiva en werknemers.
Een bedrijf splitsen kan om uiteenlopende redenen een goede optie zijn. Hierdoor kan uw bedrijf beter bestuurbaar worden, of u kunt hiermee risico’s spreiden. Ook kan een familiebedrijf gesplitst worden voor de overdracht naar één of meer van uw kinderen.

Joint ventures en andere samenwerkingen

Samenwerking tussen bedrijven is op verschillende manieren vast te leggen. Soms wordt er gekozen voor een nieuwe, gezamenlijke B.V. of VOF. Als het wel rechtsgeldig, maar niet zo formeel hoeft te zijn, kunnen de afspraken ook vastgelegd worden in een onderlinge overeenkomst. De experts van Lexem helpen u graag bij het kiezen van de beste optie.